13 Nisan 2010 Salı

TANTUNİ

Mersin de yaşadıgım yıllar da hergün tantuni yemekten bıkmıştım.Hatta tantuni görmek bile istemiyordum.Aradan yıllar geçti ve geçen gün aklıma tantuni düştü ve özledigimi farkettim.Acaba evde yapabilirmiyim diye düşündüm ve bir cesaret denemeye karar verdim.Mersinde ki tantunicilerden yükselen kokuyu aldım ama nedense dışarı da yenilen herşeyin lezzeti bambaşka oluyor.Ya da bana öyle geliyor.Neyse lavaşı da evde yaptım.Ve yanına da bol köpüklü bir ayranla muhteşem oldu.İşte tarif:
TANTUNİ MALZEMELERİ:
  • 300-400 gr.dana eti
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 1 diş sarımsak
  • sıvıyag
  • tuz,karabiber,pul biber

LAVAŞ İÇİN MALZEMELER:

  • 2,5-3 su bardagı un
  • 1 tatlı kaşıgı kadar yaş maya
  • tuz
  • aldıgı kadar su

Önce lavaşı hazırlayalım.Önce yaş mayayı derin bir kabın içinde az ılık su ile eritelim ve maya eriyince unu ve tuzu koyalım.Sonra yavaş yavaş ılık su ilavesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.Ve bir süre mayalanmaya bırakalım.Mayalanan hamurdan limon büyüklügünde parçalar kopararak merdaneyle açalım.Yapışmasın diye un serpelim tezgaha.Ve açılan bezeleri sıcak teflon tavada arkalı önlü pişirelim.


Lavaşlar hazır olunca diger tarafta etleri minik minik dograyalım.Tavaya sıvıyagı koyup etleri üstüne koyalım ve etler kavrulunca(suyunu salıp çektikten sonra)üzerine ince ve minik dogradıgımız biberleri ve sarmısagı ekleyelim ve bir süre kavurmaya devam edelim.En son olarak kabuklarını soyup minik minik dogradıgımız domatesi ve baharatlarını ekleyelim ve biraz daha kavuralım.Pişince ocaktan alalım ve lavaşların içine pay ederek saralım.Ben ayrıca içine sumak ve tuzla ovulmuş sogan salatası da ekledim öyle de güzel oldu.

Afiyet olsun.

16 yorum:

  1. Eylemcim eline sağlık . lavaşı evde yapman ayrı bir güzel olmuş. eline sağlık . sevgiler

    YanıtlaSil
  2. CANIM ELLERİNE SAĞLIK BENDE ÇOK SEVERİM TANTUNİYİ ÇOK ÖPÜYORUM...

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık.mersindeyim ama yıllardır güzel tantuni yemedim...

    YanıtlaSil
  4. eylemcim ellerine sağlık tantuni bende çok severim çok da oldu yemeyeli bak şimdi bende deneyeceğim evde :))

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Eylem,
    Ellerine sağlık, tantuni nefis görünüyor.
    Olsa da yesem dedirtecek kadar iştah açıcı olmuş.
    Bizde tantuniyi abim çok güzel yapar.
    Gözlemesini hazır alıp, etini kendisi pişiriyor.

    YanıtlaSil
  6. hep denemek istedim ama bir türlü cesaret edemedim tantuni yapmaya.nefis görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Eylemcigim ellerine saglik afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  8. canim ellerine saglik cok guzel olmus...sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. tantuniyi her gün yesem bıkmam :) mersinden uzak kalınca iyice burnumda tüter oldu. istanbulda güzel yapan bir iki yer var ama özellikle lavaşını tutturamıyorlar. bu arada çok komik akşam yemeğinde tantuni yemiştim ama dışardan :) ellerine sağlık eylem, lavaşı da evde yapmışsın bravo vallahi. harika olduğuna eminim. sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Tantuni tarifi tam yerinden gelmiş;) ellerinize sağlık deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  11. ellerinize sağlık.bayılırım tantuniye...

    YanıtlaSil
  12. Eylem oyyyy oyyy diyorum gecenin bu saatinde...ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. ellerine sağlık nefis olmuş
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Merhaba. Nefis görünüyor, ellerine sağlık. Bir türlü denemek kısmet olmadı. Afiyetler olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Eylem'ciğim,Mersin'de olunca ilk akla gelen Tantuni oluyor yemeklerde..Biraz uzaklaşınca da insan özlüyor..Ellerine sağlık çok nefis görünüyorlar..Şimdi olsaydı bizlerde hayır demezdik..))


    Sevgiler..

    YanıtlaSil

İzleyiciler